The Perception Of The People Of The Kudus City In Consuming Halal Food

  • Siti Humaidatul Ulfa

Abstract

Abstrak

The definition of food in terms can be interpreted as everything that can be consumed, both of land and sea origin. Halal food is food that is allowed in Islamic law to consume it. In accordance with the explanation of the Qur'an and the Hadith of Prophet Muhammad SAW. 1). How important is the issuance of halal certificates on food products consumed by the Kudus community? 2). What do scholars think about the factors that cause the people of the Kudus City to continue to consume food that has a halal label? The discussion uses qualitative methods that begin with collecting general theories and arguments, as well as observations, interviews with the public, then religious experts in the city of Kudus. The importance of halal certification issued by BPJPH based on the results of audits and MUI fatwas to provide a sense of security to the Indonesian people, especially in the holy city. The opinion of scholars about the phenomenon that occurs in the Kudus City is still ignorant of the halal label on food. Because the population of the Kudus City is majority Muslim, the process of making and serving it uses Islamic rules for that it does not matter if there is no halal label on the food packaging.

 

Keywords: Islamic Law, Halal, Halal Certification

References

Adinugraha, Hendri Hermawan, Wikan Isthika, and Mila Sartika, ‘Persepsi Label Halal Bagi Remaja Sebagai Indikator Dalam Keputusan Pembelian Produk: As a Qualitative Research’, Perisai : Islamic Banking and Finance Journal, 2017
Agus, Panji Adam, ‘Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam’, Amwaluna: Jurnal Ekonomi Dan Keuangan Syariah, 2017
Angriyani, Ari Mariyana, ‘Perlindungan Hukum Terhadap Konsumen Muslim Dari Produk Pangan Yang Tidak Berlabel Halal Dalam Perspektif Hukum Positif Yang Terkait Di Indonesia Dan Di Korea’, Dialogia Iuridica: Jurnal Hukum Bisnis Dan Investasi, 2020
Ardial, Achmad Chanif Luthfi, ‘Pemahaman Pengusaha Bisnis Kuliner Terhadap Sertifikasi Halal Majelis Ulama Indonesia (MUI) Dalam Produk Makanan Di Yogyakarta’, Thesis, 2017
Asy’ari, Hasyim, ‘Kriteria Sertifikasi Makanan Halal Dalam Perspektif Ibnu Hazm Dan MUI’, Skripsi, 2011, 1–75
Dhea Satria, Ahmad, MAKANAN HALAL PERSPEKTIF MAJLIS ULAMA INDONESIA (MUI) DI KOTA PALANGKA RAYA, Desember, XXII
Halal, Penetapan Produk, ’, 2000, 624–31
Hasanah, Auliya Izzah, Rizka Fauziah, and Rachmad Rizqy Kurniawan, ‘Konsep Makanan Halal Dan Thayyib Dalam Perspektif Al-Qur’an’, Ulumul Qur’an: Jurnal Ilmu AlQur’an Dan Tafsir, x (2021), 10
Ii, B A B, and Baik Halālan, ‘KAJIAN PUSTAKA A . Kerangka Teori Kata Halal Dan Haram Merupakan Istilah Al-Quran Dan Ini Digunakan Dalam Berbagai Tempat Dengan Konsep Berbeda , Dan Sebagiannya Ada Yang Berkaitan Dengan Makanan Dan Minuman . Kedua Kata Itu Juga Digunakan Dalam Hadits Na’, VXI.2 (2016), 10–30
Ii, B A B, Dasar Hukum, and Makanan Halal, ‘Konsep Kehalalan Produk Yg Di Pakai’, Xvi.2, 505–6
Janna, Nilda Miftahul, Aisma, and Muhammad Arsyam, ‘Makanan Dan Minuman Dalam Islam’, Jurnal, Ddi, 2021, 1–19
Kurniawan, dan Sutrisno Budi, and Dwi Martini, ‘Tanggung Jawab Pelaku Usaha Terhadap Pemberian Label Halal Pada Produk Makanan Dan Minuman Perspektif Hukum Perlindungan Konsumen Responsibility Producer Concerning Giving Legal Foods Product Consumer Protection Law Perspective’, Jurnal Penelitian UNRAM, Februari, 2014
Paju, Purwanti, ‘Jaminan Sertifikat Produk Halal Sebagai Salah Satu Perlindungan Terhadap Konsumen Menurut Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen’, Lex Crimen, 2016
Patricia, Cisneros Ortega Sara, ‘No Makanan Halal ImporTitle’, 3.2 (2021), 6
Poernomo, Hj. Sri Lestari, ‘Analisis Perlindungan Hukum Konsumen Produk Makanan Kemasan Yang Beredar Di Kota Makassar’, Gorontalo Law Review, 2020
Rahayuningsih, Eka, and M. Lathoif Ghozali, ‘Sertifikasi Produk Halal Dalam Perspektif Mashlahah Mursalah’, Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 7.1 (2021), 135
SAMSUDDIN, ‘Makanan Halal Dan Thayyib Perspektif Al-Qur’an’, 2020, 1–28
Sugiyono, ‘Pengertian Data Primer Dan Sekunder’, Journal of Chemical Information and Modeling, 2012, ‘Pengertian Data Sekunder’, Journal of Chemical Information and Modeling, 2012
Svinarky, Irene, and Parningotan Malau, ‘Penerbitan Sertifikat Halal Berdasarkan Prespekktif Hukum Islam’, Jurnal Cahaya Keadilan, 2020
Syafitri, Mega Novita, Rania Salsabila, and Fitri Nur Latifah, ‘Urgensi Sertifikasi Halal Food Dalam Tinjauan Etika Bisnis Islam’, Al Iqtishod: Jurnal Pemikiran Dan Penelitian Ekonomi Islam, 2022
Syofyan, Harlinda, and Trisia Lusiana Amir, ‘Pengertian Deskriptif Kualitatif’, Penerapan Literasi Sains Dalam Pembelajaran Ipa UntuK Calon Guru Sd, 2019
Published
2023-06-13
How to Cite
Siti Humaidatul Ulfa. (2023). The Perception Of The People Of The Kudus City In Consuming Halal Food. SIGHAT: JURNAL HUKUM EKONOMI SYARIAH, 2(1). https://doi.org/10.35905/shighat_hes.v2i1.4362